Septodifuzorul

Septodifuzorul este un sistem de drenaj performant care este recomandat imobilelor cu până la 20 locuitori echivalenţi. Acest sistem brevetat în Franţa are rolul de a asigura drenarea apelor menajere uzate (cu excepţia apelor pluviale) în prealabil pretratate, provenind de la locuinţe individuale sau regrupate, alte imobile a căror capacitate este de până la 20 locuitori echivalenţi.
Statie septodifuzor

Principiul de funcţionare

Septodifuzorul se instaleaza sub tevile de drenaj si peste un pat de nisip sau o movila de infiltrare. Avantajul sau il reprezinta reducerea suprafeţei de filtrare şi infiltrare in acelasi timp. Procedeul Septodifuzor asociaza functiei filtrante o functie cu rol de irigare si favorizeaza repartitia efluentului pe intreaga suprafata a patului de nisip. Materiile organice continute in efluent sunt retinute de materialul geotextil al Septodifuzorului, acesta având si rol de epurare. Aerul care circula in septodifuzor provoaca o degradare aeroba a materiilor. Patul de nisip pe care se aseaza septodifuzorul completeaza tratamentul.
Schema functionare septodifuzor

Performanţe de epurare ale septodifuzorului

Montare septodifuzor
Utilizarea septodifuzorului aplicat pe un filtru de nisip permite ca, în condiţii normale de utilizare, să se respecte criteriile referitoare la calitatea apelor tratate care pot fi deversate într-un emisar natural conform reglementărilor în vigoare.

Specificaţii tehnice ale septodifuzorului

Un pachet septodifuzor SD este un modul compact dreptunghiular de 1,25 m x 0,65 m x 0,24 m care cuprinde 4 elemente:

  • 1 foaie de geotextil pliat sub forma de acordeon care are suprafata de 7,5 m2
  • pereti despartitori din polietilena pentru a mentine pli-urile si a favoriza circulatia aerului
  • un cadru din polietilena cu rol de repartizare a efluentilor si centrarea tevilor de drenaj
  • un colier de fixare a ţevii de alimentare

Valori medii ale efluentului pentru o casă pe o perioadă de observare de 1 an

Parametri Intrare în fosă Ieşire din fosă Grad concentrare conform reglementărilor europene Grad de abatere
MES mg/l 404 15 30 96%
DBO5 mg/l 338 11 35 97%

Dimensionarea

Dimensionarea unui sistem de drenaj format din septodifuzoare se determină în funcţie denumărul acestora. Conform normei EN 12566-3, capacitatea de absorţie a unui septodifuzor este garantată pentru un debit de 150 litri per 1 septodifuzor şi pentru 1 zi.

1,67 m2 suprafaţă per 1 septodifuzor.