Fosa septica: semnele functionarii deficitare

Care sunt semnele unei fose septice care functioneaza ineficient?

O inspectie regulata si o buna întretinere va tine departe problemele. Inspectia se poate face de fiecare proprietar in parte, fosa septica avand la nivelul filtrului un indicator al gradului de umplere. Intretinerea este foarte simpla si consta doar in adaosul de activator biologic in vasul WC. O fosa septica este supusa actiunii mai multor substante si gaze care rezulta in urma procesului de descompunere a reziduurilor care ajung in interiorul ei printre care anhidride sulfuroase.

Montajul incorect sau neîntretinerea corepunzatoare a unei fose septice poate conduce la urmatoarele simptome:

1. Miros de canalizare în casa sau în gradina – cauzele pot fi multiple:

  • sifonul din pardoseala este defect sau functioneaza necorespunzator
  • fosa nu a fost tratata cu activator biologic
  • in fosa septica au fost deversate cantitati mari de grasimi de la bucatarie si in timp s-a format un strat la suprafata. Acest lucru s-a intamplat pentru ca nu a fost montat un separator de grasimi care sa retina grasimile de origine animala si vegetala. Grasimile se strang in partea superioara din interiorul fosei septice si intr-o anumita perioada de timp intra in putrefactie si degaja mirosuri neplacute.
    Pentru eliminarea acestei deficiente exista 2 solutii:
    – curatarea stratului de grasimi de la suprafata
    – utilizarea unui activator biologic care dizolva stratul de grasimi acumulat la suprafata

In situatia in care la locatia respectiva se deverseaza o cantitate mare de grasimi de la bucatarie (ex: restaurant, cantina, fast-food) se recomanda montarea unui separator de grasimi.

2. Scurgere ineficienta a apei din chiuveta sau toaleta – aceasta deficienta apare pe de-o parte din cauza tevilor care pot fi infundate iar pe de alta parte din cauza colmatarii tevilor de drenaj al fosei (lucru foarte rar intalnit)

3. Sunete de gâlgâit sau bolborosit pe tevi – cauza posibila: tevile din casa pot fi colmatate sau nu exista aerisire.

4. Sol umed în jurul drenajului fosei septice. Cauza: drenaj incorect dimensionat

5. Vegetatie bogata în apropierea suprafetei de drenaj. Cauza: drenaj saturat.

Conteaza calitatea materialului din care este fabricata o fosa septica ecologica?

Este foarte important ca Dvs sa alegeti o fosa septica dintr-un material de calitate. Pe piata exista produse ieftine si produse scumpe. Fosa septica trebuie privita ca o investitie pe o perioada lunga de timp. De aceea, este foarte important sa alegeti un produs de calitate dintr-un material durabil care sa nu va creeze probleme in timp. Potrivit studiilor efectuate, cel mai rezistent material pentru fabricarea unei fose septice este POLIETILENA DE INALTA DENSITATE (PEHD).
Fosa septica SEBICO este un produs de o calitate deosebita, fabricata in Franta de grupul SEBICO – care are o bogata traditie in domeniul tratarii apelor menajere uzate.

Exista pe piata produse din alte materiale precum polietilena simpla (PE), plastic simplu, fibra de sticla – materiale mai ieftine dar mult mai slabe din punct de vedere calitativ. SEBICO foloseste tehnologie de ultima generatie pentru fabricarea foselor septice din PEHD. Procesul de fabricare se numeste coextruziune prin suflare. Aceasta tehnologie confera fosei septice SEBICO o rezistenta exceptionala la socurile mecanice si termice – produsul fiind unul de top.

PEHD este rezistenta la actiunea substantelor si a gazelor care se formeaza in urma procesului de descompunere.

Acest lucru nu se poate spune si in cazul unei fose fabricate din materiale ieftine (fibra de sticla, polietilena simpla, etc), efectele negative fiind resimtite intr-o perioada scurta de timp. Efectele negative constau in degajarea de mirosuri neplacute din fosa, posibile fisurari.

In cazul in care apar fisurari urmare a calitatii proaste a materialului folosit, exista riscul scurgerii de ape infestate in panza freatica, efectele fiind dramatice asupra vietii oamenilor.

Intretinerea pentru fosa septica SEBICO nu este costisitoare si consta in adaugarea de activatori biologici care au rolul de a accelera procesul de descompunere a fecalelor si eliminarea mirosurilor neplacute. Prin folosirea activatorilor biologici, perioada de vidanjare pentru o fosa septica este prelungita.