Fose septice ecologice – o necesitate!

Situatia din România la ora actuala este urmatoarea: majoritatea locuintelor din mediul rual si buna parte din cele orasenesti, nu beneficiaza de canalizare comunitara.

Prima consecinta: neavand canalizare unde sa poata fi aruncate apele reziduale, locuitorii nu-si pot instala apa in casa. Localitatile rurale nu beneficiaza de retea de apa potabila, apa se ia din puturi individuale sau comune catorva familii, puturi de mica adancime. Mai mult, nu pot beneficia nici de apa calda menajera.

A doua consecinta: daca nu-si pot instala apa in casa, nu-si pot monta nici wc în casa. O mare parte din locuintele din afara oraselor sunt dotate cu wc tip hazna sapat in curte. Aceasta hazna are mai multe dezavantaje: vidanjare la intervale destul de dese si infestarea panzei freatice. Pentru a proteja sanatatea este f important ca apele menajere reziduale sa nu fie deversate oriunde. Fosele SEBICO au un filtru foarte performant care retine fecalele si celelalte reziduri care ajung in fosa, acestea fiind supuse la un proces de descompunere sub actiunea activatorului biologic.

A treia consecinta: lipsa unei fose septice ecologice performante poate genera disconfort, mirosuri neplacute, poate afecta panza freatica si poate genera dispute intre vecini.

Unica solutie realista de eliminare a acestor neajunsuri este echiparea locuintelor cu fose septice ecologice, fose septice care au perioade de vidanjare mult mai mari decat fosele clasice si sunt mult mai durabile.

Aceasta solutie este recomandata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este solutia care se practica peste tot in lume. Fara a intra în amanunte, trebuie aratat ca diferente exista de la stat la stat, dar numai la dimensionare, la amplasare si la vidanjare, insa principiul de functionare este peste tot acelasi. In Europa exista standardul EN 12566 care a fost asimilat in legislatia din Romania prin Ordinul Ministrului Transporturilor Constructiilor si Turismului nr. 1558/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind atestarea conformitatii produselor pentru constructii.

Firma SEBICO produce fose septice din POLIETILENA DE INALTA DENSITATE incepand de la 1.500 litri si pana la 10.000 litri. Pe comanda se pot produce si fose cu capacitati mai mari. Fosele SEBICO sunt garantate 10 ani si rezista la socuri mecanice si termice. Perioada de garantie de 10 ani este reglementata prin legislatia europeana. Astfel, toti producatorii de fose sunt obligati sa acorde o garantie de 10 ani pentru fose septice. In urma testelor efectuate pe o fosa septica din polietilena de inalta densitate, s-a constatat ca dupa o perioada de 10 ani fosa septica avea un grad de uzura minim – nesemnificativ. In cazul foselor din beton insa, nu se poate afirma acelasi lucru. Acestea prezentau fisuri si un grad de uzura ridicat.